Skip to content

Sociaal juridisch dienstverlener

Nederland, Utrecht, AmersfoortWELZIN en Indebuurt033

Functieomschrijving

Regels en wetten: iedereen heeft er mee te maken. De één bij het aanvragen van studiefinanciering of een uitkering, de ander bij een ontslagprocedure of een strafbaar feit. Veel mensen raken de weg totaal kwijt in al die verschillende wetten en regels. Ze roepen de hulp in van een deskundige die de weg wél kent: de Sociaal Juridische Dienstverlener. Voor de vervanging van een zwangerschapsverlof zoeken wij op korte termijn een collega voor 32 uur.

Regio: Amersfoort

Uren: 32 uur

Functie: sociaal juridisch dienstverlener
Opleiding: hbo
Salaris: conform cao Sociaal Werk schaal

Wat ga je doen?

Hoe werken de procedures bij ontslag, uitkeringen, schulden, klachten, asiel of straf? Als sociaal juridisch dienstverlener ontvang je samen met een team van vrijwilligers iedere ochtend tijdens vrije inloop spreekuren inwoners met zeer verschillende achtergronden. De vragen waarmee ze komen hebben onder andere betrekking op inkomen, belastingen, het aanvragen van urgentieverklaringen, uitkeringen (bijv. WW of bijstand) en toeslagen (waaronder huur en zorg). Je helpt als sociaal juridisch dienstverlener inwoners met de aanvraag van financiële regelingen of fondsen. Daarnaast adviseer je bij bijvoorbeeld geschillen met werkgever (arbeidsconflict, ziekteverzuim), huisbaas, consumentenkoop, brief van justitie of echtscheiding. Je stelt als sociaal juridisch dienstverlener samen met de inwoner bezwaarschriften op en biedt hulp bij ingewikkelde brieven of het voeren van telefoongesprekken. De hulp is altijd gericht op kortdurende ondersteuning waarbij je als sociaal juridisch dienstverlener de vraag verheldert, informatie en advies geeft en samen zoekt naar oplossingen.


Verder:

 • Onderhandel en bemiddel je met schuldeisers, soms werkgevers en uitkerende instanties;
 • Inventariseer je probleemgebieden zoals schulden en zorg je voor een juiste bemiddeling en opvolging hiervan als hier inderdaad sprake van is (doorverwijzen naar schuldhulpverlener);
 • Heb je contacten met diverse instanties zoals sociale diensten, deurwaarders, advocaten (familierecht, sociaal zekerheidsrecht), bewindvoerders en gemeente;
 • Verbind jij met de inwoner netwerken met elkaar en werk jij actief samen met andere professionals binnen en buiten Indebuurt033;
 • Stimuleer en ontplooi je initiatieven in de wijk, onderhoud je een relevant netwerk en draag je hiermee actief bij aan de sociale basisinfrastructuur in Amersfoort;
 • Heb je naast de individuele caseload, taken in het vormgeven en uitvoeren van de groepsgewijze voorlichting en ondersteuning en werk je nauw samen met vrijwilligers. Hierbij help en ondersteun je de vrijwilligers op inhoudelijk vlak;
 • Als lid van de “vakgroep” SJD werk je samen met je collega’s aan de verdere professionalisering van het vakgebied SJD en de ontwikkeling van Indebuurt033.
 • Als Indebuurt033-gezicht schakel je op een natuurlijke manier tussen verschillende niveaus en communiceer je op een vriendelijke en heldere wijze met in- en externe partners. Je wilt het voor de inwoner namelijk zo begrijpelijk mogelijk maken. Je begeeft je makkelijk tussen de mensen en beschikt bij vlagen over engelengeduld. Als vanzelfsprekend ben je goed in staat om te luisteren, te analyseren en adviseren en scoor je hoog op besluitvaardigheid. Je bent betrokken bij de organisatiedoelstellingen en geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken. In lastige situaties wil je graag mensen bijstaan, geef je niet snel op en zoek je naar de mogelijkheden in de wet.


Indebuurt033

Indebuurt033 is in 2017 gestart. Een samenwerking van WELZIN, MEE en B&A. Met onze benadering zetten we in op het vermogen van mensen om belemmeringen weg te nemen die het moeilijk maken om deel te nemen aan onze samenleving. Hierbij wordt gelijktijdig ingezet op eigen kracht van mensen, op groepskracht en op buurkracht. Eigen autonomie en verantwoordelijkheid van inwoners van Amersfoort is van groot belang. Ook is er aandacht voor de sociale verbondenheid met anderen en het creëren van een veilige buurt en opvoedomgeving in de wijken van Amersfoort. Hiermee werken wij aan een steeds steviger sociale basisinfrastructuur in Amersfoort.

Vereisten

Dit neem je mee

 • Afgeronde hbo-opleiding zoals sociaal juridische dienstverlening;
 • Jij bent op korte termijn beschikbaar voor 32 uur in de week;
 • Kennis en ervaring in het samenwerken met vrijwilligers is een pré;
 • Jij neemt eigen initiatief en weet van aanpakken!
 • Als sociaal juridisch dienstverlener heb jij een professionele, open en energieke uitstraling gecombineerd met daadkracht om deze functie tot een succes te maken.

Dit bieden wij jou

 • Een tijdelijk dienstverband voor 32 uur per week tot 31 december 2022;
 • Een zelfstandige rol met verantwoordelijkheid;
 • Daarnaast bieden wij je een goed pensioen, scholings- en ontwikkelmogelijkheden, reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering van 8,33%.

Dit maakt jouw werk uniek

 • Een leuke en uitdagende baan bij een betrokken en toegankelijke welzijnsorganisatie;
 • Je komt te werken in een gezellig team;
 • Je kan actief meedenken en er is genoeg ruimte voor eigen inbreng;
 • Jij werkt actief mee aan het vergroten van de zelfredzaamheid van de bewoner.

Interesse?

Neem dan gerust contact op met Thérèse Hofmeijer - Boon op 06-22842716 of via Therese.Hofmeijer@beweging3.nl. Werkdagen maandag, dinsdag en vrijdag.

Reacties met een goede motivatie en een passend cv worden in behandeling genomen en voorzien van een terugkoppeling. De vacature sluit automatisch op 17 mei 2022 of eerder bij een geschikte match!

of